Zupa Miso ala Okaś

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
okatawo

okatawo

Member
Ostatnio znów zacząłem bawić się w orientalne smaki.

Zupa miso jest to dość prosta potrawa którą robimy z tego co mamy w lodówce(dodatki)

A więc
Składniki:
-Pasta miso(w marketach typu tesco powinniście ją znaleźć)
-3 litry bulionu (Najlepiej dashi, jest to prosty bulion robiony na grzybach shitake ja użyłem kostki + włoszczyzny
-Pora
-Jajko na twardo
-cebulka
-marchewkę
-tofu(Idealnie smakuje w miso)
-makaron ryżowy
-itp dodatki sami dodajemy co lubimy
Przygotowanie:
Zagotowujemy bulion z włoszczyzną, dodajemy przyprawy typu pieprz, sól, liść laurowy, po zagotowaniu wrzucamy pokrojonego pora w prążki a marchewkę w cienkie paseczki 3 cm, teraz dodajemy dwie łyżki miso(Nie bójmy się mogą być trzy), następnie gotujemy, teraz między czasie kroimy cebulkę i smażymy na patelni na złoty kolor.
Wracamy do zupy dodajemy makaron ryżowy, a po 1 minucie dodajemy tofu. Teraz ostatni krok, do miski wrzucamy cebulkę według uznania, wlewamy zupę, dodajemy jajko pokrojone na pół. Ja jeszcze dodaje szczypiorek posiekany na górę.

SMACZNEGO ŻYCZY OKAŚ :D

Ostatnia edycja:
Domen

Domen

EkipaAnimes
Członek ekipy
Aż chyba pójdę do miasta poszukać tej pasty ;D

Jak smakuję taka zupka?

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
Zapach ma dziwny(inny) trzeba się przełamać i przyzwyczaić ale w smaku pycha :D

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Pastę miso zdarzało mi się robić nawet bez dodatków, zalewałem ją po prostu gorącą wodą. Czasami zdarzało mi się dolewać do tego sos tabasco. Twój przepis też z pewnością wypróbuję :)

Ostatnia edycja:
Nikorin

Nikorin

New member
muszę spróbować XD ciekawe czy wyjdzie zjadliwe coś!

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
Polecam Niko nawet ci wyjdzie ;p Byters to są właśnie uroki pasty miso :) Dziś jeszcze pochwalę się dwoma prostymi przepisami :D

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
No fakt, zaletą pasty miso jest również to, że w sumie nie jest droga, a można z niej zrobić naprawdę dobre jedzonko :)

Ostatnia edycja:
Nikorin

Nikorin

New member
ej no w biedronce nie ma, w lidlu nie ma… gdzie jest? ;—; i na jakiej polce?

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
W takich sklepach nie będzie szukaj w Tesco, Auchan, Real, Kuchanie Świata :D

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Intermarche, Piotr i Paweł czy Carrefour w tych sklepach są działy azjatyckie. Różne fajne rzeczy można kupić w nich. W Auchan widziałem naprawdę dużo produktów, a z tego co wiem Niko ktoś z Twojej rodziny tam pracuje to może Ci kupić.

Ostatnia edycja:
Nikorin

Nikorin

New member
znalazlam dzisiaj pastę miso w sklepie o pięknej nazwie “kuchnie świata” no i pytanko - ile powinna taka pasta kosztować i jak wyglądać? bo tam była ich masa!
była pasta “instant” w proszku, pasta biała, pasta brązowa, pasta sama-nie-wiem-jaka XD no i różne ceny… od 15 do 25 zł

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
Wygląda ciekawie… ale jaki to ma wgle smak?

Ostatnia edycja:
Arika

Arika

New member
Eiu a gdzie widzisz wygląd ? Chciałabym zobaczyć tą zupkę.

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
przepis wygląda ciekawie Ariś XD no i paczałam w gugle grafika potem… Pytam jaki ma smak bo jest rosołopodobne a ja nienawidzę rosołu T^T

Ostatnia edycja:
Nikorin

Nikorin

New member
nie wiem jak smakuje, ale znalazłam coś takiego: "pasta miso wyprodukowana jest ze fermentowanego ryżu, pszenicy lub soi z solą i drożdżami. " i że za dużo pasty przytłacza smak dania XD może więc zabić rosołowy smak

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
Nie smakuje jak rosół -.- jak pisałem ma inny smak ja kupiłem koreańską pste miso i ten smak jest nie porównania ze znanymi mi smakami :)

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Sama pasta miso bez dodatków ma niepowtarzalny smak, ciężko przyrównać do jakiejś polskiej zupy.

Ostatnia edycja:
Top Bottom